Wednesday, October 22, 2008

Iloitse siitä että sinulla on uusi puku

Axel Fredenholm: Näin olen kuullut

” Tarkkaile sekä iloa että surua ulkopuolisen tyyneydellä. Ei ilo eikä suru ole ikuisesti kestävää. On olemassa iloa, jota ravitsevat ajattelemattomuus ja pyyteen tyydyttäminen, mutta ei tällainen vaan sisäinen ilo johtaa voittoon. Upanishadeista voin monesta kohtaa lukea ilosta, joka on perustavaa todellisuutta. Ilosta on kaikki saanut alkunsa ja iloon kaikki palaa takaisin. Viisas opettaja rukoilee: ’ Herra tee minut iloiseksi, niin että voin voittaa maailman.’

Varo raskasmielisyyttä. Se on kuin ylösalaisin käännetty ruukku, jolla ilon loisto on tukahdutettu. Jos synkkämielisyys kolkuttaa ovellesi, niin laita vielä yksi salpa lisää. Synkkämielisyys naamioituu mielellään jumalanpelkoon. Mutta se on viisauden vihollinen ja saa oljenkorren tuntumaan kattohirren painoiselta. Ei kukaan voi saavuttaa tyyneyttä itkemällä.

Välistä kuulee epäonnistuneiden ihmisten sanovan: ’ Olen sellainen millaiseksi Jumala on minut luonut.’ Epäonnistuneeseen elämään ei ole pätevää syytä. Jokainen meistä on saanut joko suuren tai pienen pääoman, jota hänen tulee hoitaa ja josta hänen on tehtävä tiliä. Hän voi kaivaa sen maahan, mutta vastuuta hän ei voi sinne kätkeä. Jokaisen velvollisuus on tehdä parhaansa.

Torju kaikki vastemielisyys, minkä tämänhetkisissä olosuhteissasi koet. Jos voisit kaikessa tapahtuvassa nähdä sen, mitä mieluiten toivot, antaisi se voimaa ja sopusointua sekä ruumiillesi että sielullesi. Viisas voi kaikessa huolehtimisessaan uppoutua ihmeelliseen rauhaan.

On paljon mikä täytyy unohtaa. Muistaminen on suurta, mutta arvokkaampaa on unohtaa se mikä pitääkin. Unohda menneisyydessäsi tekemiesi hullutusten muistot. Kaivaessasi hautaa unohduksen multaan, tee siitä niin syvä, ettei se mikä sinne kätketään, sopimattomissa tilanteissa pistä esiin päätään ja virnistä sinulle.

Unohtaminen on vaikea taito, mutta sen voi ja se täytyy oppia. Jos olet muusikko, niin silloin kun aloitit soittamisen, tuli usein vääriä säveliä. Mutta nyt soitat puhtaasti ja oikein. Minne ovat epäpuhtaat sävelet kadonneet? Olet jollakin tavoin irtaantunut niistä – unohtanut ne. No niin, menettele menneisyyden kokemusten kanssa samoin kuten suhtaudut vanhoihin vaatteisiin – heitä ne pois, unohda ne ja iloitse siitä, että sinulla on uusi puku.

Älä katso taaksesi. Katso eteenpäin ja kulje ilman pelkoa kohti tulevaisuutta.

No comments: